backgr

Вторник, 07 Декември, 2021
ДИОПСИД - ВИЗИТКА

Диопсидът е от по-непознатите и съответно по-рядко срещани по накитите скъпоценни камъни. За първи път е описан през 1800 година, т.е. не е от традиционните ювелирни материали, използвани от древността. 

 

320_05_3861_chromediopside 320_03_7445_rough_chrome_diopside 320_02_7468_faceted_chrome_diopside

 

Името на диопсида произлиза от съчетанието на гръцките думи за "две" и "вид", по всяка вероятност отчитайки двата начина на ориентиране на кристалната призма.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ДИОПСИДА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

CaMgSi2O6

калциево-магнезиев силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

5 - 6

според други източници 5.5 - 6.5

ЦВЯТ

зелен, жълт, безцветен, кафяв, черен, виолетов

(виж по-долу обясненията относно цвета)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

слаб

ПРОЗРАЧНОСТ

прозрачен до полупрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

астеризъм, котешко око

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

3.22 - 3.38 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

моноклинна

ЦЕПИТЕЛНОСТ

добра

ЛОМ

неравен, груб

НАХОДИЩА

Мианма, Финландия, Индия, Мадагаскар, Австрия, Шри Ланка, САЩ, Русия, ЮАР и др.

Следва да се отбележи, че минералът диопсид е сравнително разпространен по света, но образци с ювелирно качество се срещат в доста по-малко на брой находища. Също така, обикновено размерите на обработените камъни са малки, поради факта че цветът бързо клони към кафяво-черен при камъните с по-големи размери.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

 

Съществува вариант на диопсида с примеси от хром, т.н. хромдиопсид, който има наситено-зелен цвят, подобен на цвета на изумруда.

Хромдиопсидът се среща често в кимберлитите и поради тази причина е минерал-индикатор при търсенето на диаманти. На практика основните количества хромдиопсид на ювелирния пазар идват от кимберлитите на Якутия, където се добиват и основната част на диамантите в Русия. Известни са включвания от диопсид в диамантените кристали.

Известна е и разновидност на диопсида, наричана виолан, която е полупрозрачна до непрозрачна, но е с виолетово-син цвят. Виоланът е рядък камък, който се добива основно в Италия (виолетов) и Русия (виолетово-син). Използва се основно като декоративен камък за изработка на дребни предмети или за интарзия.

Диопсидът е един от малкото на брой скъпоценни камъни, при които могат да се наблюдават оптичните ефекти "астеризъм" и по-рядко "котешко око". Образците с "котешко око" идват основно от Индия, но също така и от Мианма и Австралия.

Астеризмът на диопсида е с характерна четирилъчева звезда, за разлика от тази при сапфира и рубина, която е с шест лъча.

 

320_04_2059_star_diopside 320_02_7470_chrome_diopside 320_03_7338_green_gemstones_diopside_emerald_sapphire_tourmaline

На пръв поглед диопсидът лесно може да бъде объркан с други скъпоценни камъни, най-вече с изумруд (хромдиопсид), хиденит, молдавит, перидот.

На снимката горе в дясно са показани различни скъпоценни камъни в зелено, в това число изумруди, турмалини и сапфири. За разпознаването на единия от диопсидите като жокер може да послужи фотографията в средата.

.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

320_01_9912_star_diopside_ring

Към всички бижута с диопсид от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Риби

 

Месец от годината

Март

Планета:

Годишнина:

 

За диопсида се смята, че е камък на креативността. Други вярват, че той смекчава агресията и безсмислената упоритост, а също така подпомага обичта и себеотдаването.

Практикуващите кристалотерапия пък твърдят, че диопсидът носен върху гърдите помага на функционирането на белите дробове, сърцето и изобщо на кръвообращението.