backgr

Събота, 17 Април, 2021
ИМЕНАТА

ИМЕНАТА подредени хей така - произволно и не по азбучен ред ... за да не заприлича страничката на телефонен указател или нещо подобно.

sep_06

Жан Баптист Таверние (1605 – 1689) - френски пътешественик, търговец на скъпоценни камъни и писател; за 40 години извършва 6 пътешествия до Индия, основно през Персия (сегашен Иран), описани в неговите записки в 4 тома "Шестте пътувания"; търгувал с Индия и донесъл от там в Европа някои много ценни диаманти, най-известният от които е т.н. "син Таверние", който след безброй тайнствени перипетии е познат понастоящем като "диамант Хоуп".

sep_13

Хари Уинстън (1896 – 1978) - американски бижутер, притежавал по различно време едни от най-скъпите и известни скъпоценни камъни, в това число множество исторически диаманти; по негова идея по американската телевизия през 1968 година се излъчва на живо разделянето на две части на диаманта Лесото (601 карата); подарява диаманта Хоуп на Смитсоновия институт (Националния музей по естествена история) през 1958 година.

sep_02

Александър Евгениевич Ферсман (1883 – 1945) - известен съветски геохимик и минералог; академик; един от основоположниците на науката геохимия; завършва аспирантура в Германия където изучава много естествени кристали на диаманти и по-късно пише монография на тази тема; след революцията от 1917 г. е изпратен да прави ревизия на Диамантения фонд; на него дължим първото подробно описание на историческите диаманти Шах и Орлов; минераложкият музей на Руската федерация в Москва носи неговото име.
.
sep_05

Фулко ди Вердура (Фулко Санто Стефано дела Серда, дук на Вердура и маркиз на Мурата ла Серда, 1898-1978) - един от най-влиятелните дизайнери на бижута през 20 век; роден и израстнал в Сицилия, през 20-те години на 20-ти век се премества в Париж, където Коко Шанел открива неговия талант и го издига до главен дизайнер на линията бижута Шанел; през 30-те години се премества в САЩ и в 1939 година открива свой бижутерски салон наречен просто "Вердура"; вдъхновяван е от Рафаело, византийското изкуство, както и от природата, като известно време негов съратник в създаването на бижута е и Салвадор Дали; почитатели, приятели и клиенти са му безброй Холивудски и други знаменитости, сред които композиторите Кол Портър и Джордж Гершуин, актрисите Грета Гарбо, Марлен Дитрих, Лана Търнър, Катрин Хепбърн и др; през 1973 година продава бизнеса си на Джоузеф Алфано, който съхранява традицията на фирмата, която и след смъртта на Фулко продължава да изработва бижута изключително по неговите оригинални скици, от които са запазени почти 10 000.

sep_07

Фортунато Пио Кастелани (1794-1865) - знаменит италиански бижутер, основател на известната бижутерска къщата "Кастелани" (просъществувала от 1814 до 1930); проявява изключителен интерес към античните бижута и в частност тези, създадени от етруските; опитва се да възпроизведе и използва при изработването на своите бижута отдавна забравени ювелирни техники, в частност тази на гранулирането; въпреки, че не успява да открие оригиналната технология на етруските, заедно със своите синове Алесандро и Аугусто дава огромен импулс за т.н. "археологическо възраждане" в бижутерията; Аугусто Кастелани прави първите опити за систематизиране на историята на бижутерията от древността до своето съвремие.

sep_08

Теофраст (роден Тиртамос, ок. 372 - 287 г. пр. н.е.) - древногръцки философ, учен и писател; възпитаник на Платон и наследник на Аристотел като водач на Перипатическата философска школа в Атина; автор на най-старото известно произведение, посветено на скъпоценните камъни - "За камъните"; описва различните скъпоценни камъни и минерали, техните свойства и практически приложения, вкл. използването на т.н. лидит при определяне чистотата на златото.