backgr

Четвъртък, 13 Юни, 2024
ПЕРЛИ - ВИЗИТКА

 

Тази статия е в процес на доработка

ПЕРЛИ В РАЗЛИЧНИ ФОРМИ И ЦВЕТОВЕ

ПЕРЛИ

ДВУРЕДОВА ГРИВНА ОТ ПЕРЛИ В ТРИ ЦВЯТА - КЪМ ГАЛЕРИЯТА

 

Перлите са продукт на мекотели (миди), живеещи както в сладка, така и в солена вода. Образуват се като защитна реакция при попадане на чуждо тяло, обикновено песъчинка, в черупката на мидата. Изградени са от калциев карбонат (под формата на арагонит) и органично рогообразно вещество (кончоин), което свързва концентрично кристалите на арагонита около дразнителя. Тази реакция на мидата се използва при култивирането на перли: дразнител (обикновено парченце седеф) се имплантира на определено място в жива мида, която след това се връща във водата и в рамките на няколко години се образува култивирана перла. Култивираните перли са продукт на естествената реакция на мидата. Те НЕ са синтетичен продукт. Поради изключителната рядкост и високата цена на качествените естествени перли, понастоящем на пазара се предлагат най-често култивирани перли, сладководни и соленоводни.

Предлагаме Ви малка галерия с фотографии на перли, която може да се отвори само от тази страница (кликнете ТУК)  или от Указателя на галериите.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПЕРЛИТЕ

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

CaCO3 + органични вещества + вода

пропорциите са различни при сладководните и соленоводните (морските) перли

ТВЪРДОСТ ПО МООС

2 1/2 - 4 1/2

в зависимост от вида на перлите

ЦВЯТ

бял, розов, сребрист, златист, сиво-синьо-зелен, черен, др.

ПЛЕОХРОИЗЪМ

двуцветност

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачни до непрозрачни

тънките концентрични слоеве арагонит са прозрачни сами по себе си и са причина за наблюдавания специфичен оптичен ефект при перлите

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

"ориент"

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.60 – 2.85 g/cm3 при соленоводните перли

при сладководните варира от 1.35 до 2.75 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

орторомбична

микрокристалинна структура на арагонита

ЦЕПИТЕЛНОСТ

отсъства

ЛОМ

неравен

НАХОДИЩА

естествени перли - основно в Персийския залив

зони на култивиране - Китай (основно сладководни), Япония, Австралия, Таити и други държави с топли морета около екватора

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Перлите често са наричани бисери или понякога (ост. от гръцки) маргарит.

Въпреки, че твърдостта им по Моос е ниска, от 2½ до 4½, те са изключително компактни и устойчиви на натиск.

Култивираните сладководни перли се добиват понастоящем от вида Hyriopsis cumingii, като най-голям световен производител е Китай - около 1500 тона годишно.

200_00_6485_pearls 200_01_2486_pearl_mussel 200_00_6557_pearls

От соленоводните перли доста голяма популярност имат т.н. черни Таитянски перли, които се култивират използвайки вида Pinctada margaritifera. Практически на остров Таити не съществуват ферми за култивиране, а само се извършва сортирането и обработката на перлите, които пристигат от ферми, разположени около островите на архипелага Туамото-Гамбие във Френска Полинезия. Тези перли се срещат доста по-рядко от култивираните сладководни перли, описани по-горе, поради по-високия процент на отхвърляне на имплантираните "зародиши", както и на техния по-малък брой в една мида. Оценено е, че в природата едва 1 от около 15 000 миди Pinctada margaritifera образува перла по естествен начин.

200_01_6756_black_Tahitian_pearl 200_01_2988_pinctada_margaritifera 200_00_6695_black_Tahitian_and_freshwater_pearls

Цената на една перфектна Таитянска перла с диаметър около 18 мм може да достигне над 10 000 щатски долара.

Още по-редки се явяват т.н. перли от Южното море (на англ. - South Sea pearls), продукт на мидата Pinctada maxima. Тази мида има две разновидности - със сребриста и със златиста периферия, като съответно това определя и цвета на образуващата се перла. Мидата Pinctada maxima приема само едно имплантирано ядро и това прави тези перли още по-трудни за култивиране, съответно по-скъпи от останалите. Също така нейният необичайно голям размер - средно между 15 и 30 см, възможността за имплантиране на по-голямо ядро, неколкократно по-големите спрямо другите видове жлези отделящи седеф, както и по-продължителното времетраене на образуването на перлата водят до изграждане на седефен слой с дебелина от 2 до 6 мм, което е несравнимо повече спрямо дебелината от 0.3 до 0.7 мм при сладководните култивирани перли. По причина на този по-дебел слой седеф, сиянието на перлите от Южното море е с много по-дълбок сатенен блясък от това на останалите перли. Подобно на Pinctada margaritifera, Pinctada maxima може да бъде "зареждана" с ядро до три пъти в рамките на своя живот. Понастоящем тези перли се култивират в Индийския и в Тихия океани -  основно в Австралия, Филипините, Индонезия и Мианма.

200_1350723_south_sea_pearls 200_1350741_south_sea_pearls 200_1350730_south_sea_pearls
 

На горните фотографии са показани перли от Южното море така, както обикновено се излагат за продан в Китай.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

    350_new-48-3_peacock_pearls_set

Към всички бижута с перли от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

 

Месец от годината:

 

Планета:

 
Годишнина:
 

Съществува вярване, че перлите са живи.

Тук ще пишем още ...