backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
БЕРИЛ - ВИЗИТКА

Името берил по всяка вероятност произхожда от гръцката дума "berilos" с неизяснен произход, с която в древността са обозначавани различни зелени камъни.

320_03_8733_morganite_beryl

320_04_9699_beryl

320_04_9712_golden_beryl

 

Групата на БЕРИЛА включва няколко разновидности, респективно скъпоценни камъни, отличаващи се основно по своя цвят, а именно:

  • ИЗУМРУД (СМАРАГД) - наситен зелен/тъмно-зелен;

  • АКВАМАРИН - наситен син/синьо-зелен;

  • МОРГАНИТ - розов до оранжево-розов;

  • ХЕЛИОДОР - жълто-зелен;
  • ГОШЕНИТ - безцветен;

  • БИКСБИТ - малинено-червен;
  • СКЪПОЦЕНЕН БЕРИЛ - всички останали цветове.

Присъщият цвят на берила е безцветен, но микропримесите от различни метали (литий, натрий, калий,  рубидий, цезий, хром,  магнезий, калций, желязо, титан и др.) оцветяват кристалите в  различни цветове. Различните по цвят разновидности на берила се именуват със собствени имена, или обикновено съответния цвят предхожда думата берил, напр. зелен берил, златист берил и т.н.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА БЕРИЛА

 

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

Al2Be3Si6O18

алуминиево-берилиев силикат

ТВЪРДОСТ ПО МООС

7 1/2 - 8

ЦВЯТ

златисто-жълт (Златист берил), жълто-зелен (Хелиодор), жълт, розов (Морганит), безцветен (Гошенит)

равномерно разпределен

ПЛЕОХРОИЗЪМ

двуцветност, от слабо- до ясно-изразена при отделните цветове

ПРОЗРАЧНОСТ

от прозрачен до плътен (непрозрачен)

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

рядко, котешко око или астеризъм

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.66 – 2.87 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

хексагонална

шестостенни призми

ЦЕПИТЕЛНОСТ

неясна, отсъства

берилът е крехък, чувствителен на натиск

ЛОМ

неравен, мидест

НАХОДИЩА

Бразилия, Мадагаскар, Мозамбик, Австралия, Афганистан, Китай, САЩ, Шри Ланка, Зимбабве и др

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

 

Кристалите на берила могат да варират по размер от няколко милиметра до няколко метра. Най-големият известен на човека кристал на който и да е минерал е гигантският кристал на берил, открит на о. Мадагаскар с дължина 18 и диаметър 3,5 метра.

320 06 8647 beryl species crystals

golden beryl faceted 320 10 3229

morganite cabochons 320 10 3272

Жълто-зелената разновидност на берила се нарича хелиодор. Името, в превод от гръцки, означава "подарък от слънцето". На практика обаче, няма строго определена граница между златистия/жълтия берил и хелиодора, и много специалисти го считат просто за жълт берил. На следващите снимки е показан хелиодор самостоятелно и заедно с родствениците от бериловата група аквамарин и изумруд

320_04_9711_beryl_heliodor 320_04_9708_beryl_heliodor_and_aquamarine 320_05_3815_emerald_vs_heliodor

Кашата при имената на берила в жълтата гама е пълна. Разликите са малки и поради тази причина се опитваме да покажем камъни в различни нюанси с правилните (според нас) имена. На снимката долу в дясно сме показали берил, който е абсолютна загадка за нас. Почти безцветен, при леко завъртане отделни зони стават сиво-кафяви. Не сме в състояние да определим и какъв точно е наблюдавания оптичен ефект или комбинацията от ефекти, ако е нещо такова.

320_04_9726_yellow_beryl 320_04_9720_heliodor_and_golden_beryl 320_beryl

Розовата разновидност на берила е открита в началото на двадесети век в Калифорния. Наречена е морганит, по името на известния американски финансист Дж. П. Морган, който е виден колекционер на редки минерални образци. Колекциите от минерали на Дж. П. Морган са показвани на Световното изложение в Париж през 1889 и през 1900 г., отново в Париж. Тези две колекции са дарени по-късно на Американския Музей по Естествена История в Ню Йорк. Понякога морганитът се среща под търговското наименование "розов изумруд".

Известен е и рядък червен берил - биксбит, понякога споменаван като "червен изумруд", при който оцветяващият агент са тривалентните йони на мангана. Откриван е единствено в САЩ, в щата Юта.

Разликата между изумруда/смарагда и зеления берил е в наситеността и "дълбочината" на зеления цвят. Ако зеленият цвят е блед или с жълтеникав оттенък, то камъкът се класифицира като зелен берил.

 

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

 

Вижте статиите за изумруд (смарагд) и аквамарин.