backgr

 Уважаеми клиенти! Информираме Ви, че временно преустановяваме приемането на поръчки за изработване на НОВИ бижута. През електронния магазин ще изпълняваме поръчки единствено за НАЛИЧНИ бижута, БЕЗ КОРЕКЦИИ по тях. Благодарим за разбирането!               

Рая и Ивенчев

Сряда, 08 Февруари, 2023
ХАРАКТЕРИСТИКИ - ЦЕПИТЕЛНОСТ И ЛОМ

ЦЕПИТЕЛНОСТТА на скъпоценните камъни и минералите представлява склонността към разделяне по някоя от плоскостите, свързани с вътрешната структура на камъка, под въздействието на външна сила, нагряване и/или вътрешни напрежения. Кристалните решетки на минералите доста често имат по една, понякога две, а даже и три направления на цепителност, т.е. са крехки в определена посока.

Цепителността се счита за съвършена, когато минералът или камъкът се разделят по идеално гладки повърхости, например слюда, диамант, топаз, флуорит. Цепителността е много важно свойство, което се използва при обработването на диамантите преди тяхното остеняване (фасетиране).

Съществуват още ясна или средна цепителност (ортоклаз, оливин), с еднакво количество гладки и неравни участъци по плоскостта на разделяне, несъвършена цепителност – по-голямата част от участъците по повърхостта на разделяне са повече или по-малко неравни (апатит, берил), както и липса на цепителност (кварц) – повърхнините на разчупване са неравни

ЛОМ е свойство, което е тясно свързано с цепителността, и представлява начинът по който камъкът се счупва. Като аналогия може да се даде пример на парче дърво, което се счупва в направление различно от направлението на структурните нишки. Когато скъпоценният камък се счупва по повърхност, която не е свързана с вътрешната атомна структура, за него се казва, че притежава лом. лом притежават минералите с ясна и несъвършенна цепителност, както и тези без цепителност. Наблюдават се мидест лом, иглест лом (азбест), зърнест лом (хематит), вълнообразен и др.

Понякога ломът се използва като характеристика за идентифициране на камъните, като например мидестият лом е характерен за кварца и стъклообразните минерали (обсидиан).