backgr

 Уважаеми клиенти! Информираме Ви, че временно преустановяваме приемането на поръчки за изработване на НОВИ бижута. През електронния магазин ще изпълняваме поръчки единствено за НАЛИЧНИ бижута, БЕЗ КОРЕКЦИИ по тях. Благодарим за разбирането!               

Рая и Ивенчев

Сряда, 08 Февруари, 2023
ОПТИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ - ПЛЕОХРОИЗЪМ

Както е описано в разделите Цвят и Кристална структура и кристални системи, промените на цвета при промяна на ъгъла на наблюдаване на някои скъпоценни камъни (иолит, андалусит), както и на типа осветление (александрит), се нарича ПЛЕОХРОИЗЪМ (общ термин за дву- и трицветност).

АЛЕКСАНДРИТ ПРИ ЕСТЕСТВЕНО (ОТЛЯВО) И ИЗКУСТВЕНО (ОТДЯСНО) ОСВЕТЛЕНИЕ

На горната снимка е показана промяната на цвета  на александрит при естествено (отляво) и изкуствено (отдясно) осветление.

От изключителна важност при разрязването и остеняването на скъпоценните камъни с проява на плеохроизъм е майсторът да изърши това по подходящ начин, за да даде възможност различните цветове да бъдат наблюдавани.

Рубинът и сапфирът проявяват двуцветност, като например при рубина оттенъците са жълто-червен и пурпурно-червен. Това дава възможност да бъде отличен от граната и червения шпинел, които не проявяват двуцветност. Иолитът е трицветен и показва наситен лавандулово-син, бледо сиво-синкав и бледо-жълт оттенъци, когато е наблюдаван от различни посоки.

ПРОМЯНА НА ЦВЕТА НА ИОЛИТ ПРИ ПРОМЯНА НА ЪГЪЛА НА НАБЛЮДЕНИЕ

ПЛЕОХРОИЗЪМ ПРИ ИОЛИТА

Мънистото от иолит  на горната снимка отляво е снимано под два различни ъгъла. Отдясно е показан пръстен с два фасетирани иолита, сниман при еднакво осветление, но в две положения - на приблизително 180 градуса едно спрямо друго. Забележете рязкото изменение в цвета на единия от камъните, при който промяната на положението явно съвпада с ориентацията на оптичните оси по отношение на ъгъла на наблюдение.

Следва да се отбележи, че много от скъпоценните камъни проявяват своята дву- и трицветност, когато са изложени на поляризирана светлина. Примери за това са апатитът, турмалинът и (отново) иолитът.

320_04_5808_pleochroism_apatite

320_04_5810_pleochroism_tourmaline

320_04_5197_pleochroism_iolite

Плеохроизмът на скъпоценните камъни е важен диагностичен признак при тяхното идентифициране и е залегнал в основата на гемоложкия прибор дихроскоп.