backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
ОБРАБОТКА НА СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ - "ТЪРКАЛЯНЕ"

"Търкалянето" на скъпоценните камъни (на руски - галтовка, на английски -  thumbling) е вид обработка, имаща за цел да превърне парчета материал (обикновено с по-ниско качество) в непретенциозни но все пак привлекателни камъчета с произволна заоблена форма и добра полировка. При съответно подбиране и подходящо аранжиране с тези "търкаляни" камъчета могат да се изработят привлекателни бижута и аксесоари.

Защо "търкаляне"?

Нарязаните с подходящ или произволен размер и произволна форма парчета се поставят в специални барабани заедно с допълнителен абразивен материал и вода и се оставят барабанът да ги върти, т.е. да ги търкаля в себе си определено време (понякога седмици). Леките удари и почуквания на камъчетата, преплъзването едно спрямо друго и т.н. наподобяват въздействието на камък, носен от водата в река или поток. Ефектът е на заобляне на острите ръбове, понякога до тяхното пълно изчезване и не лошо полиране на повърхностите.

"ТЪРКАЛЯН" НЕФРИТ "ТЪРКАЛЯНИ" АМЕТИСТ, СОДАЛИТ, ЗЕЛЕН АВАНТЮРИН, ХЕЛИОТРОП И ЧЕРВЕН ЯСПИС ОГЪРЛИЦА ОТ 'ТЪРКАЛЯН" АМЕТИСТ