backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
ТЮРКОАЗ - ВИЗИТКА

Общоприето е мнението, че названието тюркоаз произхожда от френската дума "turquois" - турски, тъй като през последните столетия камъкът най-често попадал в Европа през турските базари,  посредством търговци от различни страни, въпреки, че по онова време е добиван в мини в Иран (тогавашна Персия).  Освен името, камъкът няма друга връзка с Турция, тъй като в пределите на сегашните и граници не е откриван. Синоним на тюркоаз е името тюркиз. На руски се използва наименованието "бирюза", произлизащо от персийското "фирузе" - камък на щастието, или "пируз" - удържащ победа.

200_6284_turquoise 200_6228_turquoise_Sleeping_Beauty 200_6242_turquoise_Kingman_with_gold_mica

Тюркоаз се добива от древността до наши дни в Централна и Северна Америка. На тази страница имаме възможността да представим фотографии на образци тюркоаз от различни мини в Невада и Аризона - САЩ.

200_6237_turquoise_Spider_Web 200_6245_turquoise_Blue_Gem 200_6255_turquoise_Bisbee
  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ТЮРКОАЗА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

CuAl6(PO4)4(OH)8.4H2O

основен алуминиев фосфат със съдържание на мед (понякога желязо, като заместител на алуминия)

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

5 - 6

ЦВЯТ

небесносин, синьо-зелен, ябълковозелен; изключително рядко кремаво-бял до бледосин*

много често се среща с в матрица с други минерали (с кафяв, черен или тъмносив цвят)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.31 – 2.84 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

триклинна (рядко се наблюдава)

обикновено се среща под формата на гроздовидни агрегати или запълване на скални цепнатини

ЦЕПИТЕЛНОСТ

отсъства

често е порест, мек, тебешироподобен

ЛОМ

мидест, неравен

НАХОДИЩА

Традиционно считаният за най-качествен тюркоаз се добива в Иран (района на Нишапур и Машхад). Тюркоаз с подобно качество се добива в САЩ - Аризона, Невада, Ню Мексико, Колорадо.

Находища на тюркоаз има още в Афганистан, Чили, Австралия, Китай, Мексико и др.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Тюркоазът е един от най-старите ювелирни камъни, като сведения за неговото използване в Египет датират отпреди 3000 г. пр. н. е., т.е. отпреди времето на Първата Династия.

Погребалната маска на фараона Тутанкамон, превърнала се в икона на древно-египетското изкуство, е инкрустирана и с тюркоаз, наред с лапис лазули, карнеол и цветно стъкло.

Смята се, че около 2000 г. пр. н.е. находищата на тюркоаз в Синай - Древен Египет са били изчерпани.

Традиционно (има данни за около 200 г. пр.н.е.), тюркоаз е добиван от северноамериканските индианци, като и до ден днешен традиционна  ръчно изработена сребърна бижутерия с тюркоаз, корал и седеф се предлага от ювелирните майстори от племената Навахо, Зуни, Хопи, Пуебло и др. Повече информация за различните находища на тюркоаз (основно в САЩ) може да се намери тук.

ТЮРКОАЗ ОТ РАЙОНА НА BATTLE MOUNTAIN, НЕВАДА - САЩ ТЮРКОАЗ - "БЯЛ БИЗОН"/"WHITE BUFFALO", НЕВАДА - САЩ ТЮРКОАЗ - САЩ, НЕИЗВЕСТНО МЕСТОРОЖДЕНИЕ

Ето и връзка към три галерии с традиционни бижута (основно с тюркоаз) на северноамериканските индианци.

Тюркоазът е често използван и в традиционните накити в Афганистан, Тибет и Китай.

320_03_1205_turquoise_cabochons_Hubei ТЮРКОАЗ - КИТАЙ, ПРОВИНЦИЯ ХУБЕЙ 320_03_1206_turquoise_cabochon_Hubei_closeup

През средновековието и ранната викторианска епоха тюркоазът е изключително модерен в Европа и всеки уважаващ себе си благородник задължително е носел тогава поне едно украшение с тюркоаз.

Доста от находищата на тюркоаз са свързани с находища на мед и голяма част от предлагания в момента тюркоаз се добива в изоставени медни мини.

Желязото, като заместител на алуминия в химическия състав на тюркоаза, придава зеленикав оттенък на камъка. Зеленикавият оттенък е по-желаният нюанс за тюркоаза в Тибет и Монголия.

Наличието като примес на елемента цинк придава характерен жълтеникав оттенък на зеления тюркоаз.

През 1993 г. в мината Сухия поток (Dry Creek), в близост до Остин, Невада е открит бял камък, подобен на тюркоаза  След съответните изследвания е доказано, че това наистина е бял тюркоаз - алуминиев фосфат без съдържание на мед или желязо. Поради изключителната му рядкост е наречен "Бял бизон" ("White Buffalo") от американските индианци.

* Показаният на снимката образец от бял тюркоаз, заедно с останалите образци на тюркоаз (без образеца от Хубей-Китай и кабошоните "Спяща красавица"), ни бяха любезно подарени от семейство Джан и Том Флеминг от Северна Каролина - дългогодишни търговци на автентична индианска бижутерия.

Тюркоазът е един от най-често имитираните камъни. На пазара се предлагат различни имитации на тюркоаз - боядисан хаулит, магнезит или халцедон, пластмаса, порцелан, боядисано стъкло, както и синтетичен тюркоаз с или без матрица.

Съществуват още два "варианта" на естествения тюркоаз, които са с "подсилени характеристики" - т.н. тебеширен тюркоаз и пресован тюркоаз. И в двата случая става въпрос за истински тюркоаз, който обаче е обработен допълнително от човека. Тебеширеният тюркоаз е естествен тюркоаз с малка твърдост (2 - 4 по Моос), изключително порест (наподобяващ тебешир - оттам и името му) и с много блед, почти бял цвят. Този тюркоаз е импрегниран със специални смоли и допълнително оцветен. Пресованият тюркоаз представлява тюркоаз на прах, който е фиксиран в безцветен акрил, като също може да бъде оцветен. И двата варианта са евтина алтернатива на скъпия естествен тюркоаз, като имат едно предимство пред него - не променят цвета си с времето.

Тюркоазът може да бъде объркан с хризокола, хемиморфит, амазонит и някои други естествени камъни. Така нареченият Камък от Ейлат - национален камък на Израел, е хризокола, с примеси на тюркоаз и малахит.

Естественият тюркоаз често е обработван (стабилизиран) с различни изкуствени смоли, с цел да се запушат множеството пори и да направят повърхността му по-устойчива срещу надраскване и поемане на пот от тялото.

С течение на времето, цветът на естествения тюркоаз може да избледнее в следствие на слънчевата светлина, дехидратацията и на мазнините, съдържащи се в човешката пот. Тюркоазът като фосфатен минерал е много чувствителен към парфюми, лосиони, спрейове за коса и изобщо козметика. Също така е чувствителен към повечето препарати за почистване на бижута.

Препоръчваме бижутата с естествен тюркоаз да се съхраняват на тъмно, в отделни торбички против надраскване, да не се носят на плажа и пръстените да се свалят преди миене на ръцете. Бижутата да се слагат последни, след нанасянето на козметиката, а след сваляне да се  почистват с мека четчица и преварена вода, след което да се подсушават с мека кърпа. Дори използването на минерална вода и на мек сапун може да промени външния вид на тюркоаза.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

  350_new-65-1_turquoise_earrings

Към всички бижута с тюркоаз от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Водолей, Дева

 

Месец от годината:

декември

 

Планета:

Уран

 
Годишнина:
11
 

В древността се е смятало, че с промяната на своя цвят тюркоазът предупреждава своя притежател за приближаваща опасност или болест. През средновековието традиционно се  е вярвало, че предпазва ездачите от падане от кон.

При северноамериканските индианци е имало поверие, че ако към лъка има привързан тюркоаз, то стрелите изстреляни от този лък винаги ще намират целта си. Също така са вярвали, че носи на всички щастие и късмет.

Тюркоазени мъниста традиционно се привързват върху капаните за сънища, изработвани от северноамериканските индианци.