backgr

Четвъртък, 21 Октомври, 2021
ГАЛЕРИИ - РАЗНИ НЕЩИЦА ОКОЛО КАМЪНИТЕ И ПЕРЛИТЕ

Тази рубрика започваме с галерия със снимки от различни пазари и тържища на скъпоценни камъни, перли и корали в Китай. Картината, която представяме е само бегла, защото не можем да предадем мащаба на пазарите, както и защото в по-ексклузивните части не е прието да се снима. Все пак има една снимка, която може да загатне за какво става въпрос. Оставяме на Вашето зорко око, да я откриете, и на Вашето въображение, да си представите как би изглеждало там ...

СНИМКИ ОТ ПАЗАРИТЕ НА КАМЪНИ И ПЕРЛИ В КИТАЙ 320_1320436_gemstones_pearls_market_china

Продължаваме с един малък фоторепортаж в стил "пазаруване през витрината" от бижутерски магазини по Адриатическото крайбрежие и по-точно Дубровник и Корчула, Хърватска. Единствено в Корчула ни позволиха да снимаме вътре в магазин, но смятаме, че и по този начин човек може да добие представа какво предлагат колегите.

ИЗ БИЖУТЕРСКИТЕ МАГАЗИНИ НА ДУБРОВНИК И КОРЧУЛА 320_1270166_dubrovnik

В следващата галерия предлагаме снимки на корали, раковини и мидени черупки. Тези морски (а понякога и речни) твари са традиционен източник на "ювелирен" материал от праисторически времена, поради което смятаме, че заслужават своето местенце в нашия сайт.

Поместените снимки често не са на образци с бижутерски качества, но дават поне бегла представа за огромното разнообразие на цветове и форми с определени декоративни качества.

КОРАЛИ, РАКОВИНИ И МИДЕНИ ЧЕРУПКИ 320_9630_seashell
 

 

В тази галерия поместваме няколко снимки на обкови на икони от Музея на нумизматиката в г. Острог, Украйна. Каква е връзката между бижутерията и изработката на тези предмети с религиозен характер? Често работилниците са били едни и същи, както и методите на обработка на метала - отливане, щамповане, изковаване, гравиране, инкрустация и т.н. Редно е да се отбележи, че в българската традиция също има примери на такива обкови, някои привнесени от Русия, а други - излезли изпод ръцете на местни майстори. Акцентът в тази галерия е върху изработката и използваните техники, а не върху религиозния аспект на творбите.

ОБКОВИ НА ИКОНИ - МУЗЕЙ НА НУМИЗМАТИКАТА, ОСТРОГ - УКРАЙНА
320_new-16


Продължавам да разкривам пред Вас Далечния изток, който (според мен) е пълен с чудеса и изненади. По време на второто си пребиваване в Тайван през последните две години, попаднах в един прекрасен град - Хуалиен и на неговия централен пазар за скъпоценни и декоративни камъни. Този фоторазказ е малко по-различен от предходните галерии, като се надявам да допадне на широк кръг любители на камъните и на пътешествията.

ПАЗАРЪТ НА ЖАД В ХУАЛИЕН, ТАЙВАН
320_07_7261_hualien_jade_market