backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
ЛАПИС ЛАЗУЛИ - ВИЗИТКА

Камъкът известен като лапис лазули се състои от няколко различни минерала в допълнение към основния образуващ минерал лазурит (25-40%), а именно (но не задължително всичките) аугит, калцит, диопсид, енстатит, слюда, хаюинит, хорнбленда, носелит, содалит и пирит, т.е. технически представлява скала (полиминерален агрегат), а не отделен минерал.

Името лапис лазули е комбинация от латинската дума за камък "lapis" и персийската "lāzhward" (през арабската "lāzaward" и латинското "lazulum") по името на място където е добиван в древността и означава "камък от Лазхвард". Доста често в разговорната реч се използва по-краткото название лапис.

250_02_0091_lapis_lazuli 320_03_0812_lapis_lazuli 250_01_9780_lapis_lazuli

Лапис лазули е синоним на синьо и думите за определен син цвят  в доста езици произхождат от същия корен - английската "azure", френската "azur",  италианската "azzurro" и испанската "azul" измежду останалите.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЛАПИС ЛАЗУЛИ

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

(Na,Ca)8[SiO4,S,Cl)2I(AlSi)4]6

натриево-калциев алумосиликат

ТВЪРДОСТ ПО МООС

5 - 6

ЦВЯТ

лазурно син, виолетов, по-рядко зеленикаво-син

оцветяващият агент е сяра

ПЛЕОХРОИЗЪМ

отсъства (при агрегатите)

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.50 - 3.00 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

кубична (рядко наблюдавана)

обикновено плътен агрегат

ЦЕПИТЕЛНОСТ

липсва

ЛОМ

зърнест, мидест

НАХОДИЩА

Афганистан, също така Чили, Русия, Ангола, Мианма, Канада, Пакистан и САЩ

Стойностите на характеристиките в горната таблица могат да варират в широк диапазон поради големите възможни различия в химическия състав.

320_03_0820_lapis_lazuli

 

250_02_1334_lapis_lazilu

320_03_0823_lapis_lazuli

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Лапис лазули се използва за накити и украшения още от праисторически времена. В древен Египет стритият на прах камък намира употреба и за козметични цели. В архитектурата е използван за облицоване на орнаменти в култови сгради и дворци. Също така, художниците през Средновековието добиват пигмента ултрамарин чрез стриване на лапис лазули.

Повече от 6000 години най-качественият лапис лазули се добива на територията на днешен  Афганистан, в западната част на планината Хиндукуш. Смята се, че легендарният град Ур на река Ефрат е бил основен център на търговия с лапис лазули няколко хилядолетия преди новата ера.  Оттам е изнасян за древния Египет и за другите средиземноморски държави.

Използван е за изработка на украшения, амулети, печати, малки фигурки и вази.

Известните в цял свят погребална маска и скарабей на фараона Тутанкамон са инкрустирани с лапис лазули измежду останалите скъпоценни камъни.

При качествения лапис лазули синият цвят е наситен, плътен и равномерно разпределен, но по-често се срещат образци с петнисто или ивичесто оцветяване. При по-ниското качество, често се забелязват жилки или даже ивици от бял или сив калцит. Фини, равномерно разпределени включвания от пирит са един от белезите на естествения висококачествен лапис лазули.

Лапис лазули изглежда най-добре на слънчева светлина, което обяснява слабостта на цивилизациите от Средиземноморието и Двуречието към него.

Камъкът има "мастна" лъскавина и дори да е помътнял от дългогодишно носене, лесно може да се преполира.

Лапис лазули е чувствителен към силен натиск и високи температури, горещи бани и алкални и киселинни разтвори. Пръстените с лапис лазули следва да се свалят преди започване на домакинската работа.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

350_new-17-2_lapis_lazuli_bracelet

Към всички бижута с лапис лазули от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Телец

Месец от годината

декември

Планета:

Юпитер

Годишнина:
девета

Лапис лазули е обгърнат с легенди предвид продължителния му контакт с човешката цивилизация.

Лаписът се смятал за свещен камък и само царствени особи имали право да го носят. От древността до нас са достигнали множество пръстени-печати с лапис лазули.

Египтяните смятали, че посредством лаписа човек може да достигне до свещената мъдрост. Неслучайно фигурките на свещенния бръмбар скарабей са изработвани от лапис лазули. Скарабеят бил символ на ученика и неговия път към мъдростта. Подобно на скарабея, който упорито и настойчиво превръща безформената торна маса в топче, в което да положи началото на нов живот, ученикът, вървящ по Пътя на Мъдростта трябва да  трансформира безформената и лепкава маса на своите недостатъци и ограничения в идеална сфера, отразяваща света на Духовността.

Амулетът "Окото на Хор", според египетската Книга на мъртвите, следвало да се изработва от лапис лазули. Амулетът като украшение осигурявал на носещия го безопасност, запазвал здравето му, а също така носел мъдрост и благоденствие. Когато бил използван при погребение предпазвал от зло и помагал при прераждането в отвъдния свят.

Смята се, че Клеопатра е изполвала стрит на прах лапис лазули за своята козметика.

В днешни времена лапис лазули се приема от много хора по света като камък на приятелството и истината. Смята се, че синият камък окуражава хармонията във връзките между хората и помага на носещите го да бъдат естествени и да изказват открито своето мнение.