backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
АХАТ - ВИЗИТКА

Ахатът е полускъпоценен камък, носещ името си от река Ахатес (понастоящем Дрило) на о-в Сицилия, където е добиван от дълбока древност до наши дни.

 

320_01_0135_agate 250_01_0139_agate 320_01_0137_agate

 

Ахатът представлява ивичест халцедон, обикновено с концентрична слоеста структура. Понякога включва в себе си и опал. Обикновено фините кварцови фибри, изграждащи халцедона са разположени перпендикулерно на повърхността на отделните слоеве. Ивиците могат да бъдат с различен цвят или едноцветни.

Тъй като халцедонът и респективно ахатът са изградени от фини, преплетени кварцови кристали, якостта на ахата е по-голяма от тази на макрокристалния кварц (планински кристал, аметист, цитрин, аметрин).

250_9963_geode 320_1310802_agate_geodes 250_1310843_agate_geode

 

Няма единна теория за образуването на ахатите, но те се срещат най-често под формата на овални образувания, наричани най-общо геоди, с размери от няколко милиметра до няколко метра. Понякога, но по-рядко, се срещат и като запълване на цепнатини във вулканични скали. Обикновено отвън геодите трудно могат да бъдат различени от неспециалист от околните скали или овални камъни. Когато ахатовото образувание е запълнено до центъра, то се нарича нодул, а когато е запълнено само частично, с макрокристали кварц, аметист, цитрин или др. по вътрешната повърхност, тогава се говори за друза.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА АХАТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

SiO2

силикат

 

ТВЪРДОСТ ПО МООС

61/2 - 7

в зависимост от вида и количеството на примесите към микрокристалинния кварц

ЦВЯТ

всички цветове

най-често на ивици

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават

иридизация при огнения ахат

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.60 - 2.64 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

тригонална

микрокристалинен агрегат

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

неравен

НАХОДИЩА


Бразилия, Уругвай, Германия, Италия, Ботсвана, Мексико, САЩ, Австралия и др.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Ахатът е познат на човечеството от праисторически времена. Артефакти от ахат на възраст около 20 000 години са открити във Франция. Камъкът е широко използван за изработка на украшения и декоративни предмети в древен Египет, Гърция и Рим.

Поради различната структура и състав на отделните слоеве, те могат да абсорбират или не различни пигменти. Изкуството на боядисването на ахата е било известно още на римляните, като своя връх достига в Идар-Оберщейн (Германия) - център на добив и обработка на ахат от средата на 15 век до наши дни. Боядисването на ахата е трайно, необратимо и е възприето от ювелирната индустрия като нормална практика за подобряване на неговите характеристики.

Съществува невъобразимо разнообразие от ахати, като някои от най-често срещаните са ивичест ахат, ахат "бреша", пейзажен ахат, и др. Друг известен ахат е мъховият ахат, който не е на слоеве, а представлява полупрозрачен халцедон с мъхообразни включвания от хорнбленда или хлорит.("Бреша" произлиза от италианското "breccia" - разчупвам, разтрошавам. Този ахат е образуван при разрушаването на основното образувание на дребни парчета в следствие на различни процеси и последващо уплътняване и вторично запълване и/или кристализация в междините.)

320_00_4125_agate_cabochon 320_02_3321_tree_agate 320_02_5613_moss_agate

Ахатът е от малкото ювелирно-декоративни камъни, които са намирани на територията на днешна България. Известни са находища на ахати в Източните Родопи и в района на Шумен. Музеят "Земята и хората" в гр. София разполага с прекрасна колекция от български обработени ахати в постоянната си експозиция.

320_03_6368_agate_bracelets

320_03_6349_fire_agate_ring

320_03_6384_blue_lace_agate

На горните фотографии са показани някои интересни представители на групата на ахатите. На лявата фотография са гривни от ахат, оцветени по традиционни технологии, подчертаващи различните слоеве и т.н. "очи". Според някои традиции, ахат с овална окраска, наподобяваща око притежава силна магическа енергия.  На средната снимка е показан пръстен с огнен ахат. Това е рядка разновидност на ахата, при която се наблюдава иридизация по причина многото на брой тънки слоеве халцедон, които разлагат светлината на нейния спектър. Изисква се доста майсторство, за да се отнеме горната част на камъка и да се разкрие великолепието на светлинния "огън". Този ахат се добива единствено в  няколко северни щата на Мексико и респективно няколко южни на САЩ, от двете страни на общата им граница. На дясната фотография са показани различни изделия от т.н. син "дантелен" ахат. Тънките слоеве в естествени нюанси на сиво-синьото наподобяват фина дантела и оттам името на този ахат.

Ахатът е жилав и устойчив на химикали и поради тази причина през Средновековието е използван за направата на фармацевтични съдове - основно за стриване, счукване и смесване на различни субстанции за лекарства. Полира се изключително добре. Някои бижутерски инструменти за обработка на злато и сребро са с работни елементи от полиран ахат.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

agate sterling silver ring pendant set 350

Към всички бижута с ахат от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

Близнаци

Дева, Скорпион
второстепенен

Месец от годината

септември

Планета:

Меркурий

Годишнина:
според някои източници - 14-та година, мъхов ахат

Ахатът, подобно на ясписа, е известен на човека от незапомнени времена и с него са свързани многобройни митове, легенди и поверия.

Римският историк Плиний Стар(ш)и пише, че епирският цар Пир имал поразителен по красота ахат, в шарките на който можело да се видят деветте музи и бог Аполон със своята лира.

Ахатът е един от 12 скъпоценни камъка на нагръдника на еврейските върховни свещеници. Според иследователи на еврейската традиция и на Кабалата, освен божествени свойства, ахатът носи душевен мир и щастие и отблъсква "злите очи".

Според други традиции, ахатът е камък на верността. Когато подарят ахат на човек, това предизвиквало у него чувство на благосклонност към даряващия.

Една от легендите за Свещенния Граал гласи, че Йосиф Ариматейски събрал изтичащата от Иисус кръв в чаша от ахат.

Ахатът е един от често използваните камъни за изработка на талисмани и амулети. За него се вярва, че е мощен пазител от разнообразни природни стихии, магии, злополуки и т.н.