backgr

Сряда, 24 Април, 2024
СЪБИТИЯТА

Едно от най-важните събития в света на скъпоценните камъни е ежегодното Изложение на скъпоценни камъни, минерали и вкаменелости в Тусон, Аризона - САЩ.

Така нареченото Шоу се организира всяка година от 1955 година насам, когато за първи път колекционери и търсачи на минерали организират изложба със свободен вход в местно начално училище. Постепенно, с годините, шоуто прераства в световно събитие събиращо колекционери, любители, търговци и представители на музеи и научни институции от цял свят. По-голямата част от изложенията на сбирки, колекции и базари с продажби на дребно са със свободен или платен достъп, докато търговете за проджба на едро на скъпоценни камъни са отворени единствено за участници с бизнес-регистрация. Поради големия брой сайтове, свързани с изложението, поместваме линк единствено към сайта на Обществото на любителите на скъпоценни камъни и минерали в град Тусон: http://www.tgms.org .

sep_06

(по-скоро светска новина)

На 5 юни 2012, в катедралата Сейнт Пол (Св. Павел) в Лондон, по време на заключителната служба в чест на Диамантения юбилей (60 годишнина) от своето възкачване на Британския трон, кралица Елизабет II носи своето най-скъпо (според много наблюдатели) бижу - брошката с диамантите Кулинан III (94.4 карата) и Кулинан IV (63.6 карата). За разлика от Кулинан I (Голямата звезда на Африка) и Кулинан II (Втората звезда на Африка), които са част от съкровищата на Британската корона (Скиптъра на Суверена и Имперската държавна корона), останалите 7 основни диаманта, получени при обработката на диаманта Кулинан, са частно притежание на членове на кралското семейство. Кулинан III и Кулинан IV са монтирани в дискретен платинен обков и могат да бъдат носени заедно и отделно, като първоначално са били част от короната за коронацията на кралица-консорт Мери, баба на Елизабет II.