backgr

Сряда, 24 Април, 2024
ХИБРИДНИ ОБЕКТИ В АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON

Стартираме блога на Ивенчев & Рая с новината за едно събитие, което „разбуни духовете ни“ и предизвика нашата креативност.


В средата на януари 2022 получихме покана от реномираната Арт галерия „Le Papillon“ - Варна за участие в тяхната традиционна годишна изложба на бижута. Изложбата е 12-та подред и в нея участват автори-бижутери от цяла България, като тази година е под надслов „Хибридни обекти/Hybrid objects”.

 1920 invitation Hybrid objects
ИЗТОЧНИК: АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON


Срокът за изработване и представяне на бижутата беше около месец и това се оказа едно немалко изпитание за нас, предвид пътя, който трябваше да извървим от раждането на идеята до изработката на всяко едно конкретно бижу.


Представяните от нашето ателие бижута са синтез на два подхода в проектирането и изработката им, а именно съчетание на класически бижутерски технологии като директно леене и коване на сребро, от една страна, и компютърно моделиране и триизмерен печат, от друга. Допълнителен компонент в хибридната същност на бижутата е фактът, че директното леене и коването по метода на „формиране чрез сгъване“ са процеси с често непредсказуем краен резултат, който е съчетан с предвидимостта и прецизността на елементите, изготвени чрез съвременните способи.

350 08 FANTOMEN KVARTZ 350 01 GRADINSKI KVARTZ 350 04 RUTILOV KVARTZ
ФАНТОМЕН КВАРЦ, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ДИРЕКТНО ЛЕЕНЕ, ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ ГРАДИНСКИ КВАРЦ, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ДИРЕКТНО ЛЕЕНЕ, ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ РУТИЛОВ КВАРЦ, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ДИРЕКТНО ЛЕЕНЕ, ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ

Камъните, които подбрахме за вграждане в бижутата - лапис лазули, рутилов и турмалинов кварц, тигрово око, както и градински и фантомен кварц, са своего рода природни хибриди от различни минерали, допълващи нашата интерпретация на мотото на изложбата.

350 05 TURMALINOV KVARTZ 350 02 LAPIS LAZULI 350 03 TIGROVO OKO
ТУРМАЛИНОВ КВАРЦ, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ДИРЕКТНО ЛЕЕНЕ, ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ ЛАПИС ЛАЗУЛИ, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА И ЕЛЕКТРОХИМИЧНА ПОЗЛАТА; РЪЧНО КОВАНЕ ПО МЕТОДА "ФОРМИРАНЕ ЧРЕЗ СГЪВАНЕ"; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ ТИГРОВО ОКО, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ДИРЕКТНО ЛЕЕНЕ, ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ


Откриването на изложбата беше отразено в електронните медии, като единствено трябва да уточним, че поради печатна грешка, в списъка на участниците бяхме представени като Рая Генова и Иван Генчев, вместо Радка Генова и Иван Енчев. Най-вероятно късмет на първопроходците...

 

  500 Le Papillon Hybrid objects vernissage 17 02 2022  
 

СЕКУНДА ОТ ВЕРНИСАЖА, 17 ФЕВРУАРИ 2022.

СНИМКА: АЛЕКСАНДЪР КОСЕВ

 

Крайният резултат от нашата работа през последния месец може да се види на живо в Арт галерия „Le Papillon“ – Варна, където до 16 март 2022 ще споделяме изложбеното пространство с известни и любими български бижутери.

 

350 07 FANTOMEN KVARTZ 350 06 RUTILOV KVARTZ
ФАНТОМЕН КВАРЦ, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ДИРЕКТНО ЛЕЕНЕ, ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ РУТИЛОВ КВАРЦ, СРЕБРО ПРОБА 925 С ПАТИНА; ТРИМЕРНО МОДЕЛИРАНЕ И ПЕЧАТ; ДИРЕКТНО ЛЕЕНЕ, ЛЕЕНЕ С ВАКУУМ

Рая и Ивенчев

22.02.2022