backgr

 Уважаеми клиенти! Информираме Ви, че временно преустановяваме приемането на поръчки за изработване на НОВИ бижута. През електронния магазин ще изпълняваме поръчки единствено за НАЛИЧНИ бижута, БЕЗ КОРЕКЦИИ по тях. Благодарим за разбирането!               

Рая и Ивенчев

Сряда, 08 Февруари, 2023
ПЕРЛИ - ВИЗИТКА

 

Тази статия е в процес на доработка

ПЕРЛИ В РАЗЛИЧНИ ФОРМИ И ЦВЕТОВЕ

ПЕРЛИ

ДВУРЕДОВА ГРИВНА ОТ ПЕРЛИ В ТРИ ЦВЯТА - КЪМ ГАЛЕРИЯТА

 

Перлите са продукт на мекотели (миди), живеещи както в сладка, така и в солена вода. Образуват се като защитна реакция при попадане на чуждо тяло, обикновено песъчинка, в черупката на мидата. Изградени са от калциев карбонат (под формата на арагонит) и органично рогообразно вещество (кончоин), което свързва концентрично кристалите на арагонита около дразнителя. Тази реакция на мидата се използва при култивирането на перли: дразнител (обикновено парченце седеф) се имплантира на определено място в жива мида, която след това се връща във водата и в рамките на няколко години се образува култивирана перла. Култивираните перли са продукт на естествената реакция на мидата. Те НЕ са синтетичен продукт. Поради изключителната рядкост и високата цена на качествените естествени перли, понастоящем на пазара се предлагат най-често култивирани перли, сладководни и соленоводни.

Предлагаме Ви малка галерия с фотографии на перли, която може да се отвори само от тази страница (кликнете ТУК)  или от Указателя на галериите.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПЕРЛИТЕ

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

CaCO3 + органични вещества + вода

пропорциите са различни при сладководните и соленоводните (морските) перли

ТВЪРДОСТ ПО МООС

2 1/2 - 4 1/2

в зависимост от вида на перлите

ЦВЯТ

бял, розов, сребрист, златист, сиво-синьо-зелен, черен, др.

ПЛЕОХРОИЗЪМ

двуцветност

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачни до непрозрачни

тънките концентрични слоеве арагонит са прозрачни сами по себе си и са причина за наблюдавания специфичен оптичен ефект при перлите

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

"ориент"

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.60 – 2.85 g/cm3 при соленоводните перли

при сладководните варира от 1.35 до 2.75 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

орторомбична

микрокристалинна структура на арагонита

ЦЕПИТЕЛНОСТ

отсъства

ЛОМ

неравен

НАХОДИЩА

естествени перли - основно в Персийския залив

зони на култивиране - Китай (основно сладководни), Япония, Австралия, Таити и други държави с топли морета около екватора

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Перлите често са наричани бисери или понякога (ост. от гръцки) маргарит.

Въпреки, че твърдостта им по Моос е ниска, от 2½ до 4½, те са изключително компактни и устойчиви на натиск.

Култивираните сладководни перли се добиват понастоящем от вида Hyriopsis cumingii, като най-голям световен производител е Китай - около 1500 тона годишно.

200_00_6485_pearls 200_01_2486_pearl_mussel 200_00_6557_pearls

От соленоводните перли доста голяма популярност имат т.н. черни Таитянски перли, които се култивират използвайки вида Pinctada margaritifera. Практически на остров Таити не съществуват ферми за култивиране, а само се извършва сортирането и обработката на перлите, които пристигат от ферми, разположени около островите на архипелага Туамото-Гамбие във Френска Полинезия. Тези перли се срещат доста по-рядко от култивираните сладководни перли, описани по-горе, поради по-високия процент на отхвърляне на имплантираните "зародиши", както и на техния по-малък брой в една мида. Оценено е, че в природата едва 1 от около 15 000 миди Pinctada margaritifera образува перла по естествен начин.

200_01_6756_black_Tahitian_pearl 200_01_2988_pinctada_margaritifera 200_00_6695_black_Tahitian_and_freshwater_pearls

Цената на една перфектна Таитянска перла с диаметър около 18 мм може да достигне над 10 000 щатски долара.

Още по-редки се явяват т.н. перли от Южното море (на англ. - South Sea pearls), продукт на мидата Pinctada maxima. Тази мида има две разновидности - със сребриста и със златиста периферия, като съответно това определя и цвета на образуващата се перла. Мидата Pinctada maxima приема само едно имплантирано ядро и това прави тези перли още по-трудни за култивиране, съответно по-скъпи от останалите. Също така нейният необичайно голям размер - средно между 15 и 30 см, възможността за имплантиране на по-голямо ядро, неколкократно по-големите спрямо другите видове жлези отделящи седеф, както и по-продължителното времетраене на образуването на перлата водят до изграждане на седефен слой с дебелина от 2 до 6 мм, което е несравнимо повече спрямо дебелината от 0.3 до 0.7 мм при сладководните култивирани перли. По причина на този по-дебел слой седеф, сиянието на перлите от Южното море е с много по-дълбок сатенен блясък от това на останалите перли. Подобно на Pinctada margaritifera, Pinctada maxima може да бъде "зареждана" с ядро до три пъти в рамките на своя живот. Понастоящем тези перли се култивират в Индийския и в Тихия океани -  основно в Австралия, Филипините, Индонезия и Мианма.

200_1350723_south_sea_pearls 200_1350741_south_sea_pearls 200_1350730_south_sea_pearls
 

На горните фотографии са показани перли от Южното море така, както обикновено се излагат за продан в Китай.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

    350_new-48-3_peacock_pearls_set

Към всички бижута с перли от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

Знак oт зодиака:

 

Месец от годината:

 

Планета:

 
Годишнина:
 

Съществува вярване, че перлите са живи.

Тук ще пишем още ...