backgr

Неделя, 04 Декември, 2022
ЖАДЕИТ - ВИЗИТКА

Наименованието жадеит е употребено за първи път от френския минералог Алексис Дамур през 1863 година. Всъщност той го предлага като име за новия минерал, идентифициран от него в процеса на анализ на материал пристигнал от тогавашна Бирма. Името жадеит (jadeite - фр./англ.),  е производно от френското/английското jade - жад, тъй като до този момент с това общо име са наричани въпросният новооткрит минерал и това, което понастоящем е известно като нефрит. Всъщност и досега в англоезичната литература често се използва общото наименование jade, като сравнително рядко се прави уточнение за кой точно минерал от двата става въпрос.

250_02_0045_jadeite_sample 320_1160651_jadeite_vessel_MAA-SF 320_1160673_jadeite_vessel_MAA-SF

Жадеитът е представител на групата на пироксените, състояща се от общо 20 минерала, като понякога образува агрегати (твърди разтвори) с един или повече от тях.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЖАДЕИТА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

NaAlSi2O6

натриево-алуминиев силикат

ТВЪРДОСТ ПО МООС

6 1/2 - 7


ЦВЯТ

различни нюанси на зелено (най-желания за жадеита цвят); бял с разпръснати петна зелено

също така жадеитът може да е бял, сив, черен, кафяв, жълт, бежов, виолетов, синьо-зелен и др.

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава


ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до непрозрачен

сравнително рядко почти прозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

не се наблюдават


ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

3.30 – 3.38 g/cm3


КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

моноклинна

зърнест агрегат на срастнали фини кристали

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма


ЛОМ

иглест, крехък


НАХОДИЩА

Мианма, Нова Зеландия, Русия, Гватемала, Китай и САЩ

инцидентно е откриван и в други държави

В своята книга Gemstone Buying Guide (Наръчник за закупуване на скъпоценни камъни) известната американска гемоложка и авторка Рени Нюман помества таблица с 36 нюанса на зелено, виолетово, медножълто, "бяло" и "черно" като варианти на естествено оцветяване на жадеита, без претенции за изчерпателност. Копие (с първоначален източник руски форум) на тази таблица, без поясненията към нея, може да се открие в интернет, но следва да се отбележи, че нюансите доста се отличават от оригиналните в книгата и трудно могат да дадат добра представа за най-търсените и съответно най-скъпи цветове на жадеита. Традиционно за най-желан се счита наситеният изумрудено-зелен цвят, често наричан "императорски", който не се среща при нефрита.

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Жадеитът заедно с нефрита е традиционен култов скъпоценен камък, който в Китай е ценен повече от златото. Жадеитът е познат и на старите цивилизации в Централна Америка, на практика доста преди да стане известен на китайците.

Жадеитът е по-рядко срещан и съответно по-скъп камък от нефрита. Също така е малко по-твърд  и се полира до по-силен блясък. Обикновено жадеитът се използва за направа на бижута и по-рядко за изработка на декоративни предмети.

320_1160680_jadeite_bowl_MAA-SF 320_p_1160393_indian_jadeite_vessels_MAA-SF 320_01_9308_chinese_jadeite_pendant

Поне от средата на 18 век, т.е. най-малко 100 години преди европейците, китайците са били наясно, че жадеитът се различава от нефрита. От края на 18 век в Китай започват да постъпват по-големи количества жадеит от тогавашна Бирма (сега Мианма), като постепенно той измества нефрита като предпочитан камък за украшения.

И до ден днешен основният източник на жадеит са труднодостъпните планински райони на северна Мианма, в близост до границите с Индия и Китай. Над 90% от добива на жадеит в Мианма заминават за пазарите в континентален Китай.

Интересен факт при търговията с жадеит е това, че по време на търговете никой няма представа от качеството на камъка. Търговците наддават единствено на база информация от малко плитко "прозорче" изрязано във външния слой на валуна и разчитат основно на собствения си усет. Нормална практика е по този начин да се "залагат" стотици хиляди долари. Това се вписва доста добре в традиционния китайски характер, при който емоциите от хазарта и възможността от голяма и бърза печалба са една от основните движещи сили, като на практика почти всички търговци на жадеит са китайци. Известни са случаи на самоубийства, когато камъни закупени на изключително високи цени след разрязване са се оказали без никаква стойност. Нарастващият стандарт само на китайското население е достатъчен да поддържа индустрията на добив и обработка на жадеит.

320_01_9276_chinese_jadeite_pendant

320_01_9280_chinese_jadeite_pendant 320_01_9242_chinese_jadeite_pendant

По причина на ограничените количества и високите цени на материала с високо качество, жадеитът често е избелван, третиран и боядисван. Различават се 3 класа жадеит: клас А, клас В и клас С. За клас А се допуска единствено традиционна повърхностна обработка с восък. Клас В е жадеит, който е избелван и третиран с полимери. Клас С е жадеит, който е третиран химически и боядисан. Логично е да се предположи, че цената на жадеит от класове В и С е доста по-ниска от тази на жадеит от клас А.

Обикновено (но не задължително), най-качественият материал се обработва под формата на кабошони и гривни, а от по-нискокачествения се резбоват фигурки или други предмети, като в процеса на резбоване се отстраняват зоните с "несъвършенства". Стандартна практика е кабошоните от жадеит да се монтират в каса без гръб или поне с малък отвор, през който да може да се провери качеството на вече вградения в бижуто камък посредством осветяване с джобно фенерче.

Цената на средно-голям (напр. 13х18 мм) кабошон от нетретиран жадеит (клас А) с равномерен цвят на "имперско зелено" лесно може да достигне цена 10-20 000 щатски долара. Старинна гривна от имперски жадеит е продадена през 1998 година от Кристис в Хонг Конг за сумата от 2,6 млн. щатски долара.

Културата на притежаване и носене на жадеит под формата на бижута постепенно навлиза и на Запад, така както модата на диамантите завзема своя територия в Китай.

Наличието на жадеит на световните пазари е ограничено в последните години от международните санкции, наложени върху търговията със скъпоценни камъни (рубини и жадеит) от Мианма. Новооткрити залежи на материал с високо качество в Русия обещават да направят жадеита малко по-достъпен, отколкото е в момента.

Друг интересен факт е случайното (пре)откриване през 1998 на находище на жадеит в Гватемала след свличането на земни маси от преминал ураган. Открит е полупрозрачен жадеит в нюанси на синьо и синьо-зелено, който подсказва за връзката на това находище с "изгубените" жадеитови  мини на олмеките - една от най-старите индиански цивилизации на предколумбова Централна Америка.

Най-големият известен единичен къс жадеит с приблизително тегло 36 тона е изложен пред централата на една от фирмите за търговия със скъпоценни камъни в Янгун (Рангун), Мианма.

На бижутерския пазар се предлага и т.н. моу-сит-сит като разновидност на жадеита.  Едва през 60-те години на миналия век световноизвестният швейцарски гемолог д-р Едуард Гюбелин установява, че става въпрос за два подобни на вид и свойства, но различни скъпоценни камъка. На практика моу-сит-сит е агрегат на три до шест и повече различни минерала, като един от тях може да бъде жадеит.

Следващите фотографии са на три скромни пендатива от жадеит, с които Рая се "кичи" от време на време.

320_03_1640_chinese_jadeite_bi_disk 250_03_1628_jadeite_carving_pendant 320_03_1658_chinese_zodiac_snake_jadeite_pendant

Невероятно богат източник на информация за жадеита е сайтът на MASON-KAY - една от малкото специализирани западни фирми за търговия с бижута от жадеит и нефрит, откъдето безплатно може да се свали и карта с цветовете, прозрачността и текстурата на нетретирания жадеит.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

Митовете, легендите и вярванията свързани с жадеита се преплитат  с тези за нефрита/жада и за тях можете да прочетете в другите две "роднински" визитки - тези на жада и нефрита.