backgr

 Уважаеми клиенти! Информираме Ви, че временно преустановяваме приемането на поръчки за изработване на НОВИ бижута. През електронния магазин ще изпълняваме поръчки единствено за НАЛИЧНИ бижута, БЕЗ КОРЕКЦИИ по тях. Благодарим за разбирането!               

Рая и Ивенчев

Сряда, 08 Февруари, 2023
СЕДЕФ - ВИЗИТКА

Седефът е вътрешната слоеста част на твърдата обвивка на множество сладководни и соленоводни мекотели, основно миди и охлюви. На практика това е най-старият запазен ювелирен материал, използван някога от човечеството (вижте нашата статия БИЖУТЕРИЯТА - МАЛКО ИСТОРИЯ).

 

320_05_5511_snail_shell_mother-of-pearl

320_01_1530_mussels

320_05_5518_snail_shell_mother-of-pearl_clode-up

 

Най-вероятно преливащата игра на цветове на седефа, позната ни като иридизация, е привлякла древните хора да събират по бреговете на реките, езерата, моретата и океаните черупки и раковини и да ги използват за украшения.

Източниците на изходен материал за добив на седеф са основно два - фермите за култивиране на перли и ресторантите, предлагащи мекотели.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СЕДЕФА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

CaCO3 + органични вещества + вода

калциев карбонат под формата на арагонит, кончиолин

ТВЪРДОСТ ПО МООС

21/2 - 41/2

ЦВЯТ

основно бял, но често вариращ в широки граници

(виж по-долу обясненията относно цвета)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

ориент, иридизация

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.60 - 2.85 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

орторомбична

структурата е микрокристалинна, т.е. отделните кристали не се забелязват с просто око

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

неравен

НАХОДИЩА

моретата и океаните, както и реките и сладководните водоеми по цял свят; осн. Китай, Филипините, Индонезия, Шри Ланка, Таити, Австралия, Нова Зеландия, САЩ

На практика седефът не се различава от перлите по състав и физични характеристики.

 

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Седефът често се нарича в някой от езиците "майка на перлата" - mother-of-pearl (англ.), перламутр (рус.) и др.

Седефът е естествен композитен материал. Типичното перлено лустро е в следствие на редуващите се и застъпващи се микропластини, изградени от микрокристали арагонит и органични вещества (под общото име кончиолин). Тази структурата придава на черупката изключителна здравина, която освен да предпазва мекотелите приживе, прави от седефа превъзходна суровина за бижутерски цели.

Абалон е общото название на група мекотели от рода Haliotis, с най-известен представител новозеландската Пауа (Haliotis australis). Седефът на тези мекотели е в преливащи се нюанси на неоново синьо и зелено.

 

320_05_5536_abalone_shell_top

320_05_5528_abalone_shell_bottom

abalone mother of pearl 320 10 3269

Цветът на седефа зависи от много фактори, като най-важни са вида на мекотело и типа на водата - солена или сладка. Основна роля играе цветът на най-горните слоеве кончиолин, като той определя основния оттенък на седефа.

Структурата на черупките на някои мекотели не е слоеста, а е по-скоро порцеланообразна. В този случай отсъства и характерната за седефа иридизация. Такъв материал се използва най-често за изработка на камеи, тъй като твърдостта е по-малка от тази на традиционни материали като оникс и сардоникс. Предпочитани са раковините на рода охлюви Cassis, които са с различен цвят по дебелината си и тази особеност се използва за придаване на допълнителна "обемност" на изделията. Като основен център за изработване на камеи от черупки на мекотели се е наложил италианския град Торре дел Греко. Градът е известен още и с изделията от корал.

 

320_05_5541_paua_shell_earrings

320_05_5551_mother-of-pearl_beads

320_05_5630_Cassis_cornuta

 

Освен за накити, седефът се използва изключително много за декоративни цели - за изработка на копчета, циферблати на часовници, интарзия (напр. дръжки на ножове и огнестрелно оръжие) и др.

 

320_04_3350_mother-of-pearl_buttons

320_05_5569_mother-of-pearl_inlay_jewelry_box

mother of pearl cabochons 320 10 3268

 

Подобно на перлите, накитите със седеф се почиства единствено с навлажнена мека кърпа, като следва да се избягват почистване с ултразвук, пара и агресивни среди.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

350_04_2137_mother-of-pearl_set

Към всички бижута със седеф от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

 

Знак oт зодиака:

Рак

 

Месец от годината

   

Планета:

Годишнина:

първа

 

Седефът е символ на вярата, благотворителността и невинността. Също така, подобно на майката предпазваща своето дете, "майката на перлата" е "камък" който предпазва.

Според източните традиции, седефът носи богатство и благополучие. В практиката на фен-шуй често се използват предмети от или със седеф, поставени на определено място в дома, които да донесат благополучие на всички, живеещи в него.