backgr

Неделя, 21 Юли, 2024
СЕДЕФ - ВИЗИТКА

Седефът е вътрешната слоеста част на твърдата обвивка на множество сладководни и соленоводни мекотели, основно миди и охлюви. На практика това е най-старият запазен ювелирен материал, използван някога от човечеството (вижте нашата статия БИЖУТЕРИЯТА - МАЛКО ИСТОРИЯ).

 

320_05_5511_snail_shell_mother-of-pearl

320_01_1530_mussels

320_05_5518_snail_shell_mother-of-pearl_clode-up

 

Най-вероятно преливащата игра на цветове на седефа, позната ни като иридизация, е привлякла древните хора да събират по бреговете на реките, езерата, моретата и океаните черупки и раковини и да ги използват за украшения.

Източниците на изходен материал за добив на седеф са основно два - фермите за култивиране на перли и ресторантите, предлагащи мекотели.

  • ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СЕДЕФА

ХИМИЧЕН СЪСТАВ

CaCO3 + органични вещества + вода

калциев карбонат под формата на арагонит, кончиолин

ТВЪРДОСТ ПО МООС

21/2 - 41/2

ЦВЯТ

основно бял, но често вариращ в широки граници

(виж по-долу обясненията относно цвета)

ПЛЕОХРОИЗЪМ

не се наблюдава

ПРОЗРАЧНОСТ

полупрозрачен до непрозрачен

ОПТИЧНИ ЕФЕКТИ

ориент, иридизация

ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО

2.60 - 2.85 g/cm3

КРИСТАЛНА СТРУКТУРА

орторомбична

структурата е микрокристалинна, т.е. отделните кристали не се забелязват с просто око

ЦЕПИТЕЛНОСТ

няма

ЛОМ

неравен

НАХОДИЩА

моретата и океаните, както и реките и сладководните водоеми по цял свят; осн. Китай, Филипините, Индонезия, Шри Ланка, Таити, Австралия, Нова Зеландия, САЩ

На практика седефът не се различава от перлите по състав и физични характеристики.

 

  • ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Седефът често се нарича в някой от езиците "майка на перлата" - mother-of-pearl (англ.), перламутр (рус.) и др.

Седефът е естествен композитен материал. Типичното перлено лустро е в следствие на редуващите се и застъпващи се микропластини, изградени от микрокристали арагонит и органични вещества (под общото име кончиолин). Тази структурата придава на черупката изключителна здравина, която освен да предпазва мекотелите приживе, прави от седефа превъзходна суровина за бижутерски цели.

Абалон е общото название на група мекотели от рода Haliotis, с най-известен представител новозеландската Пауа (Haliotis australis). Седефът на тези мекотели е в преливащи се нюанси на неоново синьо и зелено.

 

320_05_5536_abalone_shell_top

320_05_5528_abalone_shell_bottom

abalone mother of pearl 320 10 3269

Цветът на седефа зависи от много фактори, като най-важни са вида на мекотело и типа на водата - солена или сладка. Основна роля играе цветът на най-горните слоеве кончиолин, като той определя основния оттенък на седефа.

Структурата на черупките на някои мекотели не е слоеста, а е по-скоро порцеланообразна. В този случай отсъства и характерната за седефа иридизация. Такъв материал се използва най-често за изработка на камеи, тъй като твърдостта е по-малка от тази на традиционни материали като оникс и сардоникс. Предпочитани са раковините на рода охлюви Cassis, които са с различен цвят по дебелината си и тази особеност се използва за придаване на допълнителна "обемност" на изделията. Като основен център за изработване на камеи от черупки на мекотели се е наложил италианския град Торре дел Греко. Градът е известен още и с изделията от корал.

 

320_05_5541_paua_shell_earrings

320_05_5551_mother-of-pearl_beads

320_05_5630_Cassis_cornuta

 

Освен за накити, седефът се използва изключително много за декоративни цели - за изработка на копчета, циферблати на часовници, интарзия (напр. дръжки на ножове и огнестрелно оръжие) и др.

 

320_04_3350_mother-of-pearl_buttons

320_05_5569_mother-of-pearl_inlay_jewelry_box

mother of pearl cabochons 320 10 3268

 

Подобно на перлите, накитите със седеф се почиства единствено с навлажнена мека кърпа, като следва да се избягват почистване с ултразвук, пара и агресивни среди.

  • МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

350_04_2137_mother-of-pearl_set

Към всички бижута със седеф от онлайн магазина на Ивенчев & Рая - Уникатна бижутерия

 

Знак oт зодиака:

Рак

 

Месец от годината

   

Планета:

Годишнина:

първа

 

Седефът е символ на вярата, благотворителността и невинността. Също така, подобно на майката предпазваща своето дете, "майката на перлата" е "камък" който предпазва.

Според източните традиции, седефът носи богатство и благополучие. В практиката на фен-шуй често се използват предмети от или със седеф, поставени на определено място в дома, които да донесат благополучие на всички, живеещи в него.