backgr

 Уважаеми клиенти! Информираме Ви, че временно преустановяваме приемането на поръчки за изработване на НОВИ бижута. През електронния магазин ще изпълняваме поръчки единствено за НАЛИЧНИ бижута, БЕЗ КОРЕКЦИИ по тях. Благодарим за разбирането!               

Рая и Ивенчев

Сряда, 08 Февруари, 2023
СРЕБРО - ВИЗИТКА

Среброто също е много разпространен и използван бижутерски материал. Когато от него не се секат парички, фотографски филми и др. работи, можете да го видите под формата на украшения, съдове и прибори за хранене. Който са го кръстили в християнско вероизповедание като малък, по всяка вероятност са го топнали в църковния сребърен купел със светена вода.

В българския език съществува думата "сребролюбец", която отличава тези които обичат среброто от всички останали, които очевидно не го обичат. Ами иначе и те щяха да са сребролюбци!

Среброто е химичен елемент с химичен символ Ag (от лат. argentum) и пореден номер 47. Представлява мек, бял метал с наситен блясък. Среброто притежава най-високите електрическа и топлопроводимост от всички метали. Среща се както в чист (самороден) вид, така и под формата на естествена сплав (наричана електрон) със златото. Среща се и в състава на различни минерали.

Чистото сребро има относителна плътност 10,49 г/см3.

Среброто е известно на човека от дълбока древност и оттогава е ценено като благороден метал, който е използван за изработка на орнаменти, бижута, прибори и посуда за хранене, както и за монети. Сребърните йони, отделяни във водата имат бактерицидно действие, спиращо развитието на бактерии и гъбички – свойство, познато и използвано от хората от дълбока древност.

В наше време среброто е използвано в множество индустрии, напр. фотографската, електронната и т.н.

Среброто е много пластичен и ковък (но не колкото златото) материал, който притежава разкошен бял блясък и се полира превъзходно. Неговият цвят е най-бял сред този на металите, а способността му да отразява светлината е ненадмината.

Среброто е стабилно в чист въздух и в чиста вода, но потъмнява във въздух или вода съдържажи озон или сероводород.

Чистото сребро (99,9%) е обикновено прекалено меко и за изработка на бижута и прибори за хранене се използват негови сплави, най-често със съдържание на 92,5% сребро и 7,5% мед. Тази конкретна сплав е оптимална по отношение съдържание на сребро и желани механични свойства, носи името “стърлинг сребро” и е в употреба в Европа поне от 12 век. Често се означава и като сребро проба 925. Други метали могат да заменят медта в сплавта изцяло или частично, за да се намали образуването на шупли и пори при леенето, да се намали оксидирането от нагряване, да се увеличи устойчивостта против потъмняване и т.н. Част от използваните метали са титан, германий, цинк и платина. Понякога се добавят неметалите силиций и бор.

Често среброто се покрива с повърхностен слой от метала родий, за да се подобри неговата устойчивост срещу потъмняване. От древността се използва покриване на среброто със злато, частично с артистична цел или изцяло - за заблуда, че цялото изделие е изработено от злато.

Цената на среброто дълго време е била в порядъка 1/6 до 1/12 от цената на златото, но след колонизирането на Южна Америка (Перу и Мексико са традиционни производители на сребро и до сега), както и след откриването на златните и сребърни залежи в Калифорния и Невада в средата на 19 век, притокът на сребро към Европа и Азия нараства и в определени моменти цената на среброто достига до 1/75 от цената на злато със същата маса.

Известни центрове за изработка на сребърни изделия в Европа през късното средновековие са Париж във Франция, Аугсбург в Германия и Амстердам в Холандия.

В периода от 1840 до 1940 година в САЩ и Европа е изключително модерно заможните люде да използват сребърни сервизи за хранене. Сервизите от онова време понякога се състояли от до 100 различни типа прибори и посуда. По онова време възниква и традицията сребърните изделия да бъдат маркирани с един или повече знака, указващи чистотата на среброто, производителя, датата на изработка и т.н.

Някои музикални инстументи от най-висок клас са изработвани от сребърни сплави, например флейти.  В българската традиция е познато използването на сребро в сплавта за изработване на чанове за по-добро звучене.

 

СРЕБЪРНИ ГРИВНИ С ПОЗЛАТА - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА

КОПИЕ НА СРЕБЪРНА ГРИВНЯ ОТ XI ВЕК - УКРАЙНА

СРЕБЪРНИ ПРЕДМЕТИ НА ЛУКСА - XIX/XX ВЕК
СРЕБЪРНИ ГРИВНИ С ПОЗЛАТА - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА КОПИЕ НА СРЕБЪРНА ГРИВНЯ ОТ XI ВЕК - МУЗЕЙ НА НУМИЗМАТИКАТА, ОСТРОГ - УКРАЙНА СРЕБЪРНИ ПРЕДМЕТИ - XIX/XX ВЕК
СРЕБЪРНА ЦЪРКОВНА УТВАР ЦЪРКОВНА УТВАР - СРЕБРО С ПОЗЛАТА СРЕБЪРЕН СЕРВИЗ ЗА ЧАЙ - ВИЕНА, 1900
СРЕБЪРНА ЦЪРКОВНА УТВАР - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА ЦЪРКОВНА УТВАР, СРЕБРО С ПОЗЛАТА - ЧИПРОВСКА ЗЛАТАРСКА ШКОЛА
СРЕБЪРЕН СЕРВИЗ ЗА ЧАЙ - ВИЕНА, 1900

Среброто намира своето място и във фолклора, напр. като средство за отблъскване на вампири и върколаци, най-често под формата на сребърен кръст, сребърно огледало или сребърен куршум.