backgr

Сряда, 24 Април, 2024
БИЖУТЕРИЯТА - ИЗВЕСТНИ КЪЩИ И ДИЗАЙНЕРИ

Редно е да се отдели и малко внимание на:

  • ИЗВЕСТНИ БИЖУТЕРСКИ КЪЩИ:

sep_20

ФАБЕРЖЕ (1842-1917)

Родът Фаберже произхожда от Франция, която представителите му напускат в края на 17 век след като Луи XIV отнема правата на френските протестанти. След около сто и петдесет години бродене из Европа, Фаберже се установяват в Русия. През 1842 г. Гюстав Фаберже отваря малък бижутерски магазин в Санкт Петербург.

През 1861 г. по-големият му син Петер Карл Фаберже започва работа във фирмата. След няколко години учене в Германия, Англия, Италия и Франция, Петер поема управлението на бизнеса. Ателието на Фаберже предлага най-модерни за времето бижута в крак с френската мода. През 1882 година фирмата печели първия си златен медал на международно изложение в Санкт Петербург.

В края на 80-те години Фаберже премества акцента на работа от бижута върху предмети на лукса - миниатюри на животни и цветя от скъпоценни камъни, декоративни яйца, кутии, вази и др. До началото на 20 век фирмата се утвърждава като предпочитан доставчик на бижута и предмети на лукса за руското дворянство и императорския двор. През 1900 г. П.К. Фаберже получава титлата Рицар на Почетния легион, във връзка с представянето на Русия от неговата фирма на Световното изложение в Париж. Не след дълго Фаберже отваря салони в Лондон и Париж.

Фирмата се утвърждава като най-голямата ювелирна компания в Русия и продължава да просперира до революцията от 1917, когато нейните активи са конфискувани, а управлението - предадено на работнически комитет. Петер Карл Фаберже умира в изгнание в Лозана, Швейцария през 1920 г. Синовете му продължават да работят в Париж, но не успяват да достигнат нивото и славата на баща си. Към днешна дата марката "Фаберже" е собственост на инвестиционен фонд, регистриран на Каймановите острови.

Къщата "Фаберже" остава известна в историята на бижутерията с невероятното качество на своите изделия и особено на тези с емайл, работен по много разнообразни техники. Също така култови остават 56-те великденски яйца, изработени за руското императорско семейство в периода 1885-1917, както и цветята от скъпоценни камъни, изработвани за Великата графиня Мария Павловна.

sep_25

КАРТИЕ

БУЛГАРИ


  • ИЗВЕСТНИ ДИЗАЙНЕРИ НА БИЖУТА

РЕНЕ ЛАЛИК


  • МОДНИ КЪЩИ, ИЗВЕСТНИ И С ПРЕДЛАГАНАТА ОТ ТЯХ БИЖУТЕРИЯ