backgr

 Уважаеми клиенти! Информираме Ви, че временно преустановяваме приемането на поръчки за изработване на НОВИ бижута. През електронния магазин ще изпълняваме поръчки единствено за НАЛИЧНИ бижута, БЕЗ КОРЕКЦИИ по тях. Благодарим за разбирането!               

Рая и Ивенчев

Сряда, 08 Февруари, 2023
БИЖУТЕРИЯТА - ИЗВЕСТНИ КЪЩИ И ДИЗАЙНЕРИ

Редно е да се отдели и малко внимание на:

  • ИЗВЕСТНИ БИЖУТЕРСКИ КЪЩИ:

sep_20

ФАБЕРЖЕ (1842-1917)

Родът Фаберже произхожда от Франция, която представителите му напускат в края на 17 век след като Луи XIV отнема правата на френските протестанти. След около сто и петдесет години бродене из Европа, Фаберже се установяват в Русия. През 1842 г. Гюстав Фаберже отваря малък бижутерски магазин в Санкт Петербург.

През 1861 г. по-големият му син Петер Карл Фаберже започва работа във фирмата. След няколко години учене в Германия, Англия, Италия и Франция, Петер поема управлението на бизнеса. Ателието на Фаберже предлага най-модерни за времето бижута в крак с френската мода. През 1882 година фирмата печели първия си златен медал на международно изложение в Санкт Петербург.

В края на 80-те години Фаберже премества акцента на работа от бижута върху предмети на лукса - миниатюри на животни и цветя от скъпоценни камъни, декоративни яйца, кутии, вази и др. До началото на 20 век фирмата се утвърждава като предпочитан доставчик на бижута и предмети на лукса за руското дворянство и императорския двор. През 1900 г. П.К. Фаберже получава титлата Рицар на Почетния легион, във връзка с представянето на Русия от неговата фирма на Световното изложение в Париж. Не след дълго Фаберже отваря салони в Лондон и Париж.

Фирмата се утвърждава като най-голямата ювелирна компания в Русия и продължава да просперира до революцията от 1917, когато нейните активи са конфискувани, а управлението - предадено на работнически комитет. Петер Карл Фаберже умира в изгнание в Лозана, Швейцария през 1920 г. Синовете му продължават да работят в Париж, но не успяват да достигнат нивото и славата на баща си. Към днешна дата марката "Фаберже" е собственост на инвестиционен фонд, регистриран на Каймановите острови.

Къщата "Фаберже" остава известна в историята на бижутерията с невероятното качество на своите изделия и особено на тези с емайл, работен по много разнообразни техники. Също така култови остават 56-те великденски яйца, изработени за руското императорско семейство в периода 1885-1917, както и цветята от скъпоценни камъни, изработвани за Великата графиня Мария Павловна.

sep_25

КАРТИЕ

БУЛГАРИ


  • ИЗВЕСТНИ ДИЗАЙНЕРИ НА БИЖУТА

РЕНЕ ЛАЛИК


  • МОДНИ КЪЩИ, ИЗВЕСТНИ И С ПРЕДЛАГАНАТА ОТ ТЯХ БИЖУТЕРИЯ